Wat is mediteren

Mediteren is eigenlijk elke techniek die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen en bovendien onze geest te verlossen van onnodige gedachtes en hersenactiviteit. 

Mediteren is geen einddoel of bijzondere ervaring, maar gewoon een bijzonder nuttige techniek die ons helpt de geest te temmen en het lichaam te ontspannen.

Over het algemeen voldoet elke meditatie aan drie basisprincipes:

  1. We focussen op één ding of object om onze geest te concentreren (bijv de ademhaling)
  2. Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons punt van focus of mediatieobject.
  3. Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan.

Gronding en fysieke stabiliteit creëren een rustpunt en anker waardoor het veel makkelijker wordt om bij het 'zitten in aandacht' stilte te ervaren. En het is de stilte die doet opladen en je nieuwe energie en richting geeft.

As you meditate, watch the growth of happiness, the feeling of lightness, the sense of expansion in all space.
— Paramahansa Yogananda
 
 
CIMG4401.JPG

Stilzitten en zo min mogelijk doen; dit is voor velen een geheel nieuwe ervaring, die wel eenvoudig maar nog niet makkelijk is.


Wat kan meditatie brengen

Meditatie kan je helpen om te ontspannen, om je gedachtenstroom tot rust te brengen en intenser het huidige moment te beleven. Naast geestelijke en lichamelijke ontspanning levert mediteren nog andere voordelen op. Zo kan mediteren helpen met het optimaliseren en verbeteren van je prestaties, welzijn en gezondheid.

Prestaties

Topsporters, politici en corporate executives weten het al lang: je boekt betere resultaten als je mediteert. Je verhoogde mentale kracht geeft je een betere focus en een groter concentratievermogen. Helder denken leidt tot betere beslissingen, meer creativiteit, minder verspilling van energie en een meer holistische kijk op de werkelijkheid. Betere beheersing van je gevoelens en emoties leidt tot een verbetering van je sociale leven en in je functioneren.

Welzijn

Mediteren leert je je geest te kalmeren, je gedachten en gevoelens te observeren en te accepteren. Het bereiken van een verhoogde staat van bewustzijn gaat vaak hand in hand met een gevoel van innerlijke rust, plezier en tevredenheid. Ons persoonlijk geluk hoeft niet meer voor te komen uit dingen doen of krijgen, maar wel uit gewoon jezelf ZIJN !

 
Meditatie is universeel en wijds en tegelijkertijd een hoogst persoonlijke ervaring.

Gezondheid

Talloze wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat meditatie allerlei genezingsprocessen bijzonder goed en effectief kunnen ondersteunen. Meer energie, een lagere bloeddruk, een lager cholesterolniveau, een gezonde spierspanning en hartslag, beter omgaan met stress en een diepere ademhaling zijn maar een paar van de voordelen die mediteren je brengt.