Wat is yoga?

Yoga helpt balans te vinden in de verbinding tussen lichaam en geest.

De yoga traditie is ruim 5000 jaar geleden ontstaan in India. Men had toen al het besef van een gezond lichaam en een rustige geest.  

Yoga betekent letterlijk 'verenigen', 'beheersen' en ook wel 'herboren'. Het is een manier om het lichaam, de geest en de emoties in harmonie te brengen en een middel om innerlijke rust te vinden. Hiervoor gebruikt yoga beweging, ademhaling, houding, ontspanning en meditatie en helpt ons zo een gezonde, evenwichtige manier van leven te vinden.

In de Yoga Sutra's worden acht 'ledematen' of onderdelen van yoga beschreven. Yoga wordt in het westen vaak geassocieerd met het doen van fysieke beweging, het aannemen van houdingen (asana's), maar dat is maar een onderdeel van yoga. Naarmate iemand vordert op het yoga pad van de yoga zullen ook de ander facetten van yoga naar voren treden.

 
De adem is de brug, die het leven met het bewustzijn verbindt en die lichaam en geest met elkaar verenigt.
— Thich Nhat Hanh
 

Wat kan yoga brengen?

Yoga heeft invloed op zowel het fysieke, energetische, emotionele als het mentale vlak. Yoga kan dus om meerdere redenen goed voor ons zijn. Hieronder lees je een aantal voordelen van yoga.

Concentratie

Doordat je tijdens de beoefening op een ontspannen wijze zeer aandachtig bezig bent werk je aan je concentratievermogen. De voordelen hiervan neem je automatisch mee buiten de yogamat. Een betere mentale focus, meer helderheid, creativiteit en productiviteit.

Gezondheid

Yoga activeert je stofwisseling, verbetert de bloedcirculatie en vertraagt het verouderingsproces. Daarnaast ondersteunt yoga je lichaam bij bijvoorbeeld  het herstel van blessures, RSI-klachten, menstruatieklachten, zwangerschap, reuma, spieraandoeningen, burnout en vele andere lichamelijke klachten.

Rust & ontspanning

Door yoga leer je je te ontspannen. Dit is fijn als je last hebt van spanningsklachten of als je moeite hebt met in slaap vallen. Door yoga kom je meer tot rust waardoor je je lekkerder zal voelen.

 

Houding

Yoga heeft een zeer positieve invloed op de houding. Door gewoontepatronen en eenzijdige beweging verliest ons lichaam de natuurlijke houding, denk bijvoorbeeld aan de gebolde bovenrug of de stijve, pijnlijke onderrug. Yoga help de natuurlijk houding van het lichaam weer terug te vinden.

 

Souplesse en balans

Lenigheid is zeker geen vereiste voor yoga  maar het is wel een gevolg. Door yoga wordt en blijf je soepel. Dit maakt het bewegen in je dagelijkse leven een stuk gemakkelijker. Daarnaast verbetert je coördinatie en balans, zowel geestelijk als lichamelijk.

 

Ademhaling

Je leert je ademhaling te beheersen, ermee te werken en er je profijt uit te halen. Daardoor kun je beter omgaan met je energie, stress, woede en bijvoorbeeld klachten zoals hyperventilatie.

Kracht

Yoga versterkt je spieren en botten. Hierdoor wordt je lichaam sterker, zonder dat je aan de slag hoeft met gewichten.

Leer jezelf kennen

Misschien ken je jezelf al heel goed. Door yoga leer je jezelf nog beter kennen. Je wordt je meer bewust van zowel je beperkingen als je mogelijkheden en hoe je daar mee omgaat. Daarnaast leer je de grenzen van je lichaam beter kennen. Je leert naar je eigen lichaam te luisteren waardoor je beter voor jezelf kan zorgen. Je komt jezelf tegen op de mat. Daar is moed voor nodig, durf jij het aan?