Critical Algnment Therapie

Yoga therapie op basis Critical Alignment Yoga ontwikkeld door Gert van Leeuwen.

Voor wie is de therapie?

Critical Alignment Therapie is geschikt voor iedereen die bereid is om zelfstandig te leren oefenen klachten te verlichten/oplossen. Dat betekent regelmatig huiswerk oefeningen doen. Het is geen instant, maar kan wel een structurele oplossing zijn. Realiseer je dat het gewoonweg ook tijd vergt om oude vastgeroeste patronen te gaan doorbreken.

De therapie richt zich op de volgende klachten:

 • Puur lichamelijke klachten die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI, pijn aan de schouders, hernia, ischias, bekkenklachten maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in de armen en benen (uitstraling, pijn, krachtverlies).
 • Stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, hyperventilatie, vermoeidheid, burn-out.
 • De lessen kunnen ook preventief en voor houdingscorrectie gebruikt worden.

Het ontstaan van (pijn) klachten

Natuurlijke lichtheid en beweeglijkheid van het lichaam kan worden ervaren als een beweging van gewricht tot gewricht wordt doorgegeven. 

Wanneer deze beweging ergens in het lichaam vastloopt door bijvoorbeeld stijfheid en spanning zal het lichaam automatisch elders compenseren. Hierdoor ontstaan voorkeurhoudingen, dit is meestal een onbewust proces. Het is een optelsom van aanleg, ervaringen uit het verleden, persoonlijkheid, bezigheden, ambities en drijfveren en zeker niet op de laatste plaats de wijze waarop geleerd is om te gaan met spanning en stress. 

Een voorkeurshouding heeft de vervelende neiging om in een negatieve spiraal terecht te komen: ze herstelt niet uit zichzelf, maar zal juist door de tijd heen versterken. Hierdoor raakt de natuurlijke 'alignment' verstoord. De belasting van het lichaam kan zo groot worden dat er klachten ontstaan. Een te ronde bovenrug en stijve schouders kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat zenuwen beklemd raken,  de bloedvoorziening kan verstoord raken (tintelingen) en er kan krachtverlies optreden. De (pijn)klachten kunnen divers zijn en ze kunnen het welzijn en functioneren in het dagelijks leven behoorlijk in de war sturen.Methode

De therapie richt zich op het herstellen van de natuurlijke alignment. Dit begint met het oplossen van spanningen die het lichaam in de loop van de jaren heeft opgeslagen.

Wanneer stijve spieren zich ontspannen, kan de mobiliteit van het lichaam toenemen; gewrichten komen in beweging en de bewegingsvrijheid wordt groter. Als laatste wordt er een kracht opgebouwd die de natuurlijke houding ondersteunt.

Op deze manier vallen beklemmingen weg en zal het lichaam weer vrij en beweeglijk aanvoelen. Het lichaam komt in balans en klachten kunnen zich structureel oplossen.

In de lessen leer je je bewust te worden van waar bij jou stijfheid zit en spanningen zich hebben opgeslagen. Je word bewust van jouw voorkeursbewegingen en hoe je zelf via de oefeningen de balans weer kunt herstellen. Het geeft je de mogelijkheid om klachten structureel op te lossen en terugval te voorkomen.

Traject

De therapie begint altijd met een intake gesprek van ongeveer 60 minuten. Dit is een individueel gesprek waarin de aard van je klacht wordt besproken en wordt uitgelegd wat Critical Alignment Therapie voor het oplossen van je klacht kan betekenen. Aansluitend maak je kennis met één of twee oefeningen en krijg je persoonlijke aandachtspunten mee die je in de therapielessen en huiswerk oefeningen gaat uitwerken.

Hierna volgt deelname aan de therapielessen. Gedurende 10 weken wordt wekelijks geoefend in een kleine groep. Met respect voor je mogelijkheden en beperkingen worden oefeningen onder persoonlijke begeleiding opgebouwd en is er aandacht voor correcties, uitleg en vragen. Na vertrouwd te zijn geraakt met bepaalde oefeningen krijg je deze als huiswerk oefeningen mee.

Na 10 weken volgt een evaluatie. Op basis hiervan wordt een keuze gemaakt uit de volgende opties:

 • Stoppen met de therapie en zelfstandig verder oefenen.
 • Een combinatie van therapie en algemene yogalessen
 • Doorstromen naar de algemene yogalessen
 • Nieuwe reeks van 10 therapie lessen

Praktische informatie

Dag en tijd (bij 3 aanmeldingen start de les):

Maandag 16.30 - 17.30 uur

Woensdag 09.30 - 10.30 uur / 19.30 - 20.30 uur

Donderdag 16.00 - 17.00 uur

Kosten:

€ 200,- inclusief:

 • Intake 60 minuten
 • 10 weken therapieles in kleine groep (12 weken geldig)
 • Huiswerk oefeningen op maat
 • Eindevaluatie